Welkom | Het begin | Het huis | Het huis deel 2 | Het huis deel 3 | Het huis deel 4 | de nieuwe verdieping van het grote huis | Het Franse Zooitje | Toedeledoki | Knap spul van gisteren | Blue wooden shoe | Patisserie van Heck | De vrouw en de zee | Wedstrijdkoffer | Albertina,s Rose Garden | Gastenboek | Kerstkraam | Tinke's tiny Toys | Jannes en Aaltje/Home sweet Home | .Albertientjes | Rock Fantasy | Visan | linken | Het zwarte gat | kleine projecten | Schatten op zolder | In de ban vanhet bad | La vie en rose | banken en bedden | Nieuwe pagina 30

 

Jannes en Aaltje/ Home sweet Home

 Op de zolder van het gebouw waar ik werk staat al jaren een ongebruikte vogelkooi. Die is in onbruik geraakt toen 2 enorme katten hun intrede deden in het Wilhelmina Rustoord. Heel leuk voor de bewoners. Minder leuk voor het vogeltje wat in deze kooi woonde. Het ding moest steeds hoger opgehangen worden want allebei de katten wilden erop liggen. Uiteindelijk is het vogeltje bezweken.

Maar.......de kooi is nog best te gebruiken vind ik. Van mijn echtgenoot mag ik niets meer in huis halen aan mogelijke huisvesting voor mijn mini,s (waaronder klokken, naaimachinekappen etc). Dus als de kooi ingericht is gaat hij weer terug naar mijn werk.

Het is de bedoeling dat er een kamertje van een ouder echtpaar in komt. Getrouwd in de jaren'30 van de vorige eeuw. Ze zijn altijd zuinig op hun spulletjes geweest dus ze hebben de meubels van toen ook nog.Ze komen niet zo veel meer buiten. Zijn wat slecht ter been en de kinderen komen vaak langs en nemen dan ook meteen de boodschappen mee. Het deurtje van de kooi staat wel open maar toch...................

Ik heb ze Jannes en Aaltje genoemd. Het hadden ook Sietze en Hendrina of Pieter en Grietje kunnen zijn (naar mijn grootouders) maar ik vind Jannes en Aaltje leuk.Net als de andere projecten is het verhaal gaandeweg ontstaan.

Dit is het verhaal van Jannes en Aaltje.

Zoals ik al zei, zijn ze nu op leeftijd zoals dat heet. Ze wonen nog zelfstandig in hun kleine maar gezellige woninkje.

Toen ze trouwden kregen ze van de ouders hun meubels cadeau. Een hele aanwinst want in die jaren had menigeen het niet breed. Het waren degelijk eikenhouten meubels. Jannes en Aaltje kregen drie kinderen. Vrolijke nuchtere kinderen en soms wel wat eigenwijs. Nu hadden ze dat niet van een vreemd.....Jannes kon er ook wat van. Eigenlijk nog steeds al wordt hij wel wat milder. Aaltje was altijd een vrolijke, zorgende moeder die thuis zat met een kopje thee als de kinders uit school kwamen.

Ze hebben in de loop der jaren heel wat veranderingen meegemaakt. Natuurlijk de oorlog maar ook de vernieuwende dingen in het tijdperk daarna. Erg veel moet Jannes daar niet van hebben. Een computer bijvoorbeeld zal niet snel in huis komen. Ook moet Aaltje zich nog steeds redden met een stofzuiger van zoveel jaar terug. Hij doet het toch nog goed?

Eens hadden de kinderen, bij wijze van verrassing de meubeltjes van Jannes en Aaltje geel geverfd. Dat stond veel vrolijker in het kleine kamertje. We mogen rustig stellen dat Jannes het daarmee niet eens was. Hij ontplofte bijna toen hij de meubels na een weekendje center parcs terug zag. Hij bedacht zich niet en nam de kwast en de beitspot en beitste het hele spul over. Ook niet zo mooi misschien maar alles beter dan dat nieuwerwetse geel. Aaltje vond het wel jammer, liever nog had ze hele nieuwe meubels gehad maar ja.......ze kent Jannes.

De laatste tijd is het rustig in huize Hilstra. Jannes verbouwt nog steeds wat groente in de tuin. Veel te veel voor hun tweetjes maar de kinderen en de buren eten er ook van mee.

We treffen ze als ze voor hun huisje in het zonnetje zitten. Jannes jast de piepers en Aaltje zit even bij te komen van de ochtend. Ze is naar de plattelandsvrouwen geweest met haar dochter en daarna even naar de markt voor fruit en bloemen. Ze heeft wat moeilijke voeten dus haar nette schoenen heeft ze uitgeschopt en straks gaat het goeie goed ook weer uit. Ze moet nog het een en ander doen maar eerst..........even de ogen dicht.

 

Hieronder kunt u zien hoe het een en ander tot stand is gekomen.

 

Nou, dit is hem dan. Ik heb de voer- en waterbakjes eruit gehaald, evenals de bodem. De plastic onderbak doe ik ook niets mee. De kooi wordt over het kamertje gezet zodat ik  er makkelijk bij kan als ik iets wil veranderen.

Duur hout is niet echt nodig. De sigarenkistjes van dhr. van S. voldoen ook heel goed

De werktekeningen staan in een wat oudere P&M. Dit worden de stoelen

 

en de tafel.

Ook het theekastje mag niet ontbreken. De ster in de voorruit werd me te lastig. Hiervoor heb ik rstjes mahoniehout voor gebruikt en in gesmeerd met wasbeits. Nu nog uit poetsen.

Met de kast ging het niet zo goed. Ik vond het al zo raar dat de beschrijving en de maten niet klopten. Ik had de zijkanten ondersteboven met het inlijmen van de bodem en bovenkant. Bovendien had ik de beschrijving niet helemaal goed doorgelezen en kwam er te laat achter dat de laatjes onder het bovenblad moesten komen.

Dus een nieuwe onderkast moest er komen. De spiegel is van spiegelfolie. De beschermlaag zit er nog op. er moet eerst geverfd of gebeitst worden. Ook de lechtuurbak/annex lamp komt uit die P&M. Depoot voor de lamp heb ik gedraaid op mijn mini draaibankje. Ik had het heel lang niet gedaan, dus het is een eenvoudige poot gebleven,

Op de site van Marmod kwam ik de meubeltjes van Linda tegen. Of liever gezegd, Linda haar grootvader. Voor dat geld ga ik niet dagen zitten prutsen. Bovendien krijg ik het ook niet zo mooi. Ik heb ze net binnen en ben er superblij mee.

Ik heb al vast het een en ander neer gezet om te kijken of het past. Het gaat een overvol kamertje worden, er wordt nog gestofzuigd, gelezen, aardappelen geschild....

.

O ja.....echtgenoot heeft het vloertje gemaakt. Van verfroerhoutjes.

 

 

Uiteraard komen er geraniums

Ponsen, verven, bollen en plakken

Het resultaat zijn 2 plantenbakken

Als cadaeutje was het al vroeg in april zulk mooi weer dat ik het verf- en beitswerk buiten in het zonnetje kon doen

Een behangetje doet al wat...

...en een stofje voor de lampekap en de stoelzittingen.

Wel.........dit is dan het begin van Jannes en Aaltje. Het ziet er nog wat wonderlijk uit zo op het bankje

Aaltje heeft inmiddels haar hemd aan en nu is het zoeken naar een geschikte jurk. Dat is nog niet zo simpel.

Het echtpaar heeft inmiddel een vast plekje in het geheel gekregen. Nog hier en daar wat details

Ook moet er een tapijt op de vloer komen. Ik heb daar het patroon van een tafelkleedje voor gebruikt. Dit kleedje ligt ergens in het WRO op een kastje of tafeltje. Op ruitjespapier heb ik het zo goed mogelijk in een borduurpatroon vertaald.

Het kleedje is hier voor de helft klaar en ik ben er best tevreden over.

Poespoes moet zoals gebruikelijk het een en ander inspecteren. Het kan ook zijn dat ze een andere kat ruikt want die lag nog al eens op dat kleedje.

Het kleed is inmiddels klaar en krijgt een plekje voor de kast. Ik heb er ook een kussen kussen bijgeborduurd voor in de stoel van Jannes. Deze stoel wordt regelmatig gekraakt door de twee katers maar daarover later meer.

Nu kunnen de kleine dingetjes gemaakt worden. Zoals dit "porseleinen"schaaltje met rozen waar Aaltje zo gek op is.

Piepers jassen is de taak van Jannes. Hij gebruikt daar al jaar en dag het zelfde aardappelbakje voor. Het is inmiddels wat versleten maar voldoet nog goed.

De piepers komen uit het stukje tuin achter het huis wat Jannes nog steeds onderhoudt.

De inmiddels bekende sigarenkistjes en het stokje van een vuurwerkpijl zijn de basis voor een heuze kruiwagen.

Ik heb verschillende modellen opgezocht op internet maar de leukste vond ik toch in een engels poppenhuisblad. De maat was niet niet goe (veel te groot) maar dat kun je aan passen.

Het is een echt oude geworden, ook al omdat het hout van de vuurpijl natuurlijk niet het beste is en scheurde enzo.  Toen hij helemaal in elkaar zat en droog was heb ik hem ingesmeerd met een antiekmedium en na een poosje, toen het nog niet echt droog was, weer uitgeborsteld met de dremel. Van een stukje kaaslinnen een jute lap gemaakt door het eerst uit te rafelen en daarna gewoon in een blikje beits gestopt. Goed uit geknepen en gedrapeerd over de kar. Ging uitstekend zoals je ziet. Nu de groenten en de aardappelen er nog op

En dan ons Aaltje.......ja die wordt ook niet vergeten. De naaibox is inmiddels gevuld. Met dank aan Lutje Stee en Monique Smits die voor de printjes van de stopwol ed zorgde.

Ook de welbekende koektrommel staat ergens op een gang

Uit de Dolls house Nederland heb ik dit merklapje gehaald. Geborduurd met naaigaren op 22 draads linnen

Marian Mattheij van Ultra Punch maakte voor mij dit "pluchen" tafelkleed naar eigen ontwerp. Ze heeft de kleuren van het tapijt aangehouden en ik vind hem prachtig geworden.

Her en der kon  ik wat mini  verjaardagskadootjes kwijt. Joke Oud bv maakte dit herfst schilderij

De stofzuiger heb ik op een beurs gekocht en de naaimand kreeg ik van Carla Heemskerk

Het theekastje is gevuld met Jugendstil servies goed van  Minidesign. (Het rozenservies wat overal in Albertina's rosegarden staat is ook van haar)

En hier zitten ze dan..........heerlijk in het zonnetje.

Dit zijn Sietze en Hielke in de maak. Sonja Monnik kan de meest prachtige beestjes vilten. Deze 2 katten zijn er de oorzaak van dat ik nu de vogelkooi heb kunnen inrichten. De silvertabby is er niet meer maar de andere loopt nog steeds door de gangen van het rustoord. Uiteraard komt er ook een foto van het eindresultaat.